Skip to main content

Przyrządzanie jedzenia bez kuchni może wydawać się trudne, ale gotowanie na campingu nie jest takie skomplikowane. W polowych warunkach można gotować smacznie, ale należy przy tym zachować kilka zasad, aby uniknąć zatrucia i innych nieprzyjemności.

Myj ręce i produkty spożywcze

Na co dzień, czyli w domu czy w pracy, na naszych rękach znajduje się około 150 gatunków bakterii. Gdy kąpiemy się w jeziorze, wspinamy po skałach, chodzimy po górach i rzadko korzystamy z bieżącej wody i detergentów, na pewno jest ich więcej.

Dlatego przed zabraniem się do gotowania należy dokładnie umyć mydłem ręce. Trzeba je najpierw zmoczyć, namydlić i wyszorować wszystkie zakamarki, nie zapominając o paznokciach. W warunkach polowych sprawdza się też żel antybakteryjny. Warzywa i owoce również muszą zostać umyte przez zjedzeniem.

Bidon z tritanu - Texar

Bidon Texar Tritan 0,7 l 

Sprawdź

Menażka Badger Outdoor 3Steelcook

Sprawdź

Niezbędnik Badger Outdoor Camping Steel BLK

Sprawdź

Dbaj o czystość naczyń i sztućców

Na campingu masz do dyspozycji niewiele akcesoriów kuchennych – manierkę, kubek, niezbędnik. Z jednej strony umycie tych kilku przedmiotów nie powinno sprawiać problemów, ale nie zawsze ma się ochotę na wycieczkę do umywalni. Można sobie to ułatwić, zabierając ze sobą małą miskę do przenoszenia brudnych naczyń. Poza tym nie zawsze trzeba wszystko myć – menażka, w której gotowała się woda, może bez czyszczenia posłużyć do ponownego zagotowania wody, a także podgrzania gotowego dania. Za to bezwzględnie myj wszystkie akcesoria, które miały kontakt z mięsem podczas gotowania na campingu.

Odpowiednio przechowuj jedzenie

W wysokiej temperaturze bakterie rozwijają się bardzo szybko i możesz nabawić się zatrucia pokarmowego. Produkty spożywcze trzymaj w turystycznej lodówce, a jeśli nie masz takiej możliwości, to chociaż w cieniu. Jeśli nie posiadasz lodówki turystycznej, łatwo psujące się składniki możesz obłożyć lodem. Kupisz go bez problemu na stacjach benzynowych i w dużych sklepach. Jeśli masz daleko do cywilizacji, używaj toreb termicznych.

Zwróć również uwagę na miejsce przechowywania żywności, aby było niedostępne dla zwierząt. W poszukiwaniu pożywienia mogą spróbować dostać się do twoich zapasów.

Paliwo w kostkach BCB FireDragon 6 sztuk

Sprawdź

Kubek stalowy Mil-Tec 0,5 l

Sprawdź

Kuchenka spirytusowa Mil-Tec

Sprawdź

Gotuj wodę i jedzenie

Jedzenie czegokolwiek będzie bezpieczniejsze po obróbce cieplnej. Jeśli masz wątpliwości dotyczące jakiegoś produktu, to możesz go ugotować lub usmażyć na ognisku czy grillu.

Gotowanie na campingu będzie łatwiejsze z odpowiednim ekwipunkiem. Sprawdź na Militaria.pl propozycje przedmiotów przydatnych w kuchni polowej.

2 komentarze

Napisz coś...

%d bloggers like this: