Skip to main content

Gotowanie na campingu to nieodłączna część biwakowania i choć może wydawać się trudna, to wcale nie jest skomplikowana. Przygotowywanie posiłków na łonie natury będzie udane, o ile wiesz, jak się do tego zabrać. 

W tym artykule znajdziesz praktyczne wskazówki jak gotować na campingu, dotyczące między innymi przydatnego sprzętu, zasad bezpieczeństwa i przechowywania żywności.  

Campingowy sprzęt kuchenny: co warto zabrać? 

Gotowanie bez dostępu do kuchni to wyzwanie i wymaga pewnych kompromisów. Jednak z dobrym sprzętem ta czynność jest znacznie ułatwiona.  

Gotowanie nad ogniskiem czy na kuchence turystycznej? 

Gotowanie nad ogniskiem to jedna z najczęstszych form gotowania posiłków w terenie. Kojarzy się właśnie z campingami, biwakami i wspólnie spędzanymi wieczorami. Do gotowania nad ogniskiem można wykorzystać różne techniki: pieczenie nad ogniem, gotowanie w kociołku, grillowanie na ruszcie czy smażenie na żeliwnych patelniach. Potrawy przyrządzanie nad ogniskiem często zyskują charakterystyczny aromat, który bardzo ciężko uzyskać innymi metodami. 

Gotowanie nad ogniskiem może jednak być wyzwaniem. Rozpalenie i utrzymanie stabilnego ognia wymagają czasu i umiejętności, niemałą rolę odgrywają tu również warunki pogodowe (duża wilgotność, opady, wiatr). Kolejną kwestią jest trudniejsza kontrola temperatury, a co za tym idzie, potrawy mogą się szybko przypalić. Jednak mimo to, wiele osób chętnie wybiera właśnie ten sposób gotowania na campingach. 

gotowanie na campingu

Natomiast gotowanie na kuchence turystycznej jest bardziej praktycznym wyborem. Kuchenka turystyczna jest lekka, kompaktowa i łatwo ją spakować. W zależności od wybranego modelu kuchenka może być gazowa, na paliwo stałe lub płynne. Obsługa takiej kuchenki jest prosta, wystarczy umieścić kartusz z gazem lub paliwo, uruchomić i można rozpocząć gotowanie. 

Największym atutem kuchenek turystycznych jest możliwość kontrolowania wielkości płomienia, dzięki czemu ugotowanie posiłku jest szybsze i efektywniejsze. Ponadto, kuchenka turystyczna lepiej sprawdzi się w niekorzystnych warunkach atmosferycznych oraz w miejscach, w których rozpalanie ognisk jest zakazane. 

Niezbędnik campingowego kucharza 

Wybierając się na camping pewnie wiele osób, z myślą o wygodzie, chciałoby zabrać rozbudowany zestaw naczyń, garnków i przyborów kuchennych, choć zazwyczaj nie jest to możliwe przez ograniczone miejsce. Lepiej zabrać mniej przedmiotów, ale za to dobrze dobranych. Kuchnia campingowa powinna być praktyczna, łatwa do spakowania i lekka, szczególnie jeśli na miejsce campingowe wybierasz się pieszo. Przemyślanie skomponowanie kuchni campingowej to wygoda i oszczędność czasu podczas gotowania. Do stworzenia podstawowego kuchennego zestawu campingowe przydadzą się:

  • kuchenka turystyczna i paliwo/kartusze (jeśli gotujesz na kuchence), 
  • kociołek żeliwny i trójnóg, ruszt i źródło ognia (jeśli gotujesz nad ogniskiem), 
  • zestaw naczyń turystycznych (najlepiej aluminiowych lub ze stali nierdzewnej): jest trwały, lekki i bardzo często z możliwością złożenia kilku naczyń w jedno, 
  • menażka lub czajnik turystyczny: w czajniku szybciej zagotujesz wodę, ale jeśli masz mało miejsca w ekwipunku, dobrze w tej roli sprawdzi się także menażka, 
  • zestaw sztućców: praktycznym wyborem będzie niezbędnik turystyczny lub spork, 
  • ostry nóż kuchenny z pokrowcem lub osłonką, 
  • metalowy kubek, 
  • składana miska, 
  • szczypce lub chwytak do gorących naczyń i potraw (np. do ściągnięcia menażki znad ognia, obracania kiełbasek). 

Powyższy zestaw to jedynie przykładowe podstawowe akcesoria, które sprawdzą się na przykład na campingu pieszym. Jeżeli wybierasz się na miejsce campingowe samochodem lub w kilka osób i możecie rozłożyć wyposażenie kuchenne pomiędzy swoje ekwipunku, to warto dodatkowo zabrać na między innymi: deskę do krojenia, drewnianą łyżkę do mieszania, patelnię turystyczną (o ile nie ma jej w zestawie naczyń turystycznych), dodatkowe talerze, miski i sztućce. 

Wyposażenie campingowe będzie się różnić w zależności od stylu biwakowania: pieszego, samochodowego, stacjonarnego. 

Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu  

Gotowanie na campingu może być jedną z najprzyjemniejszych czynności, ponieważ nic tak nie smakuje, jak ciepły posiłek w po całym dniu przygód. Jednak gotowanie w terenie wiąże się też z możliwymi zagrożeniami, dlatego należy do tego podejść z odpowiednim przygotowaniem. 

Miejsca campingowe zazwyczaj są oddalone od terenów zurbanizowanych, nie znajdziesz apteki za rogiem, a straż pożarna czy pogotowie nie dojadą w kilka minut. Dobra organizacja miejsca do gotowania, przestrzeganie zasad i przygotowanie na zagrożenia mogą zapobiec wypadkom, poparzeniom i pożarom. 

Jak bezpiecznie korzystać ze sprzętu do gotowania? 

Bezpieczeństwo gotowania zaczyna się od właściwego sprzętu. Kuchenki i palniki turystyczne są wygodne w użytkowaniu, jednak tylko wtedy, gdy są wykorzystywane zgodnie z zasadami bezpieczeństwa. Niewłaściwa obsługa lub awaria mogą stworzyć realne zagrożenie. 

Pamiętaj, aby używać jedynie certyfikowanego sprzętu turystycznego, który jest przeznaczony do używania w warunkach biwakowych. Zanim wybierzesz się na camping, sprawdź stan techniczny kuchenki i wkładów paliwowych. Pod żadnym pozorem nie gotuj w zamkniętej przestrzeni, ponieważ grozi to pożarem i zatruciem dwutlenkiem węgla. Paliwo przechowuj w oryginalnym opakowaniu, w bezpiecznym miejscu, z dala od ognia. 

gotowanie na campingu

Bezpieczne ognisko 

Ognisko na campingu to dla wielu osób element obowiązkowy, nie tylko umożliwia przygotowanie ciepłego posiłku, ale również daje ciepło i światło. Niewłaściwe rozpalenie ogniska bądź pozostawienie go bez nadzoru może prowadzić do poważnych konsekwencji dla ludzi i środowiska. 

Ognisko rozpalaj jedynie w wyznaczonych do tego miejsca, z daleka od suchych traw i drzew. Zadbaj o otoczenie, oczyść teren pod ognisko z łatwopalnych materiałów i stwórz krąg z kamieni. Nigdy nie pozostawiaj ogniska bez nadzoru, zawsze przed odejściem należy je zagasić i upewnić się, że nie stworzy zagrożenia pożarowego. Unikaj rozpalania ognia przy silnym wietrze i podczas suszy, w takich sytuacjach ryzyko pożarowe znacznie wzrasta. 

Odpowiednie miejsce do gotowania na campingu 

Miejsce wybrane na ustawienie kuchenki lub rozpalenie ogniska może mieć kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa na campingu. Wybranie przypadkowego, nieodpowiedniego miejsca może skutkować poparzeniami, przewróceniem gorących garnków, a nawet pożarem. 

Kuchenkę turystyczną należy ustawić na równym, stabilnym i niepalnym podłożu. Z wcześniejszego fragmentu tekstu wiesz już, aby równie rozsądnie wybierać miejsce pod rozpalenie ogniska. Niezależnie od tego, czy gotujesz na kuchence, czy nad ogniskiem, bezwzględnie zachowaj odstęp od namiotów, plecaków, śpiworów i innych materiałów, które mogą się zapalić. 

Jeżeli biwakujesz z dziećmi lub zwierzętami domowymi, zwróć uwagę, aby miejsce gotowania było zabezpieczone tak, aby dzieci czy psy nie były narażone na poparzenia. 

gotowanie na campingu

Higiena i zdrowie podczas gotowania na campingu 

W warunkach turystycznych dużo łatwiej o zatrucia pokarmowe. Brak dostępu do bieżącej wody i lodówki nie musi być problemem, jeżeli zadbasz o higienę przy gotowaniu. 

Pamiętaj o myciu rąk przed gotowaniem i jedzeniem. Jeśli nie masz wody, użyj żelu antybakteryjnego lub chusteczek. Ważne jest również mycie warzyw i owoców. Dobrym krokiem jest zabranie ze sobą butelki z filtrem, dzięki której pozyskasz czystą wodę na przykład z rzeki. 

Jeśli przyrządzasz dania mięsne, warto mieć osobną deskę do krojenia surowego mięsa. 

Nie spożywaj produktów, których świeżości nie jesteś pewien – lepiej zapobiegać, niż leczyć. Zwróć również uwagę na sposób przechowywania produktów spożywczych (o tym w dalszej części artykułu). 

Gotowanie na campingu a dzikie zwierzęta 

Jedzenie na polu campingowym może przyciągnąć nieproszonych gości, od mrówek, przez kuny, po lisy i inne większe drapieżniki. Niewielkie zaniedbanie w przechowywaniu żywności może zakończyć się zniszczonym sprzętem campingowym lub bardziej niebezpiecznym spotkaniem. 

Jedzenie należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, żeby zapach nie wabił zwierząt (na przykład w workach odorproof lub drybag). W razie potrzeby możesz powiesić torbę z jedzeniem na drzewie. Najlepiej nie trzymać jedzenia w namiocie, a w odległości minimum 10 metrów od niego.  

Warto zadbać również o to, aby równie szczelnie przechowywać resztki jedzenia i opakowania. 

Sytuacje awaryjne podczas gotowania na campingu 

Choć wcześniejsze fragmenty artykułu powstały po to, aby zapobiegać zagrożeniom, to jednak warto również wiedzieć co zrobić, kiedy do niebezpiecznej sytuacji dojdzie. Na campingu nie da się przewidzieć wszystkiego, oparzenia czy przypadkowo rozlane paliwo do kuchenki turystycznej to prawdopodobne sytuacje. 

Zanim rozpalisz ognisko lub uruchomisz kuchenkę turystyczną, warto się przygotować na ewentualne ryzyko rozprzestrzenienia się ognia. Miej pod ręką środki, które mogą go ugasić – gaśnicę, koc gaśniczy, wodę lub piasek.  

Wyposaż się również w apteczkę turystyczną, która będzie zawierać między innymi środki na oparzenia. Warto także znać podstawy udzielania pierwszej pomocy. 

Jak przechowywać żywność w warunkach outdoorowych?  

Odpowiednie przechowywanie jedzenia na campingu jest kluczowe dla bezpieczeństwa i zdrowia biwakowiczów. Źle przechowywane produkty szybko się zepsują i mogą powodować zatrucia pokarmowe oraz wabić zwierzęta. 

Jak zachować świeżość produktów spożywczych bez lodówki? 

Na krótkich campingach (na przykład weekendowych) sprawdzą się lodówki turystyczne i torby termoizolacyjne. Sprytnym trikiem jest też zamrażanie jedzenia przed wyjazdem i przechowywanie na przykład w torbie termoizolacyjnej. Możesz zamrozić mięso czy sery, będą rozmrażać się powoli i dłużej zachowają świeżość. Innym sposobem jest znalezienie chłodnego miejsca w terenie i schowanie produktów w szczelnych pojemnikach w cieniu lub w pobliżu strumienia (o ile woda nie dostanie się do środka). 

Produkty, które nie wymagają chłodzenia 

Na campingi warto wybierać produkty, które dobrze znoszą temperaturę otoczenia. Dobrze sprawdzą się produkty suche (makarony, ryże, kasze, owsianki), puszki i słoiki (konserwy, pasztety, gotowe dania, zupy), żywność pakowana (suszone owoce, orzechy, batony, krakersy), żywność liofilizowana oraz racje żywnościowe, są trwałe, lekkie i wymagają jedynie wrzątku. 

Resztki i odpady 

Jak zostało wspomniane wcześniej, resztki jedzenia mogą przyciągać zwierzęta, dlatego należy je zabezpieczyć. Resztki dobrze przechowywać w oddzielnym worku lub pojemniku. Nie zakopuj resztek jedzenia, zwierzęta i tak je znajdą. 

Planowanie posiłków: co warto zrobić przed wyjazdem? 

Wcześniejsze zaplanowanie posiłków umożliwia zabranie konkretnej listy produktów, bez zbędnego bagażu. Warto zaplanować śniadania, obiady, kolacje i przekąski na tyle dni, na ile planujesz camping. 

Zanim wybierzesz się na camping. możesz część potraw przygotować już w domu, na przykład: możesz pokroić warzywa i zamrozić je w workach strunowych, przygotować mieszanki przypraw, a także gotowe mieszanki do omletów czy owsianki. Przygotowanie w pewnym zakresie potraw w domu to oszczędność czasu. 

Dobrym pomysłem jest również spisanie listy produktów razem z datą ważności lub kolejnością ich spożycia. Pamiętaj też, aby pierwszego dnia zjeść produkty najmniej trwałe, a w kolejnych dniach przejść na przykład na konserwowe.  

Minimalizuj wpływ na środowisko 

Camping to świetny sposób, aby zbliżyć się do natury, ale również można ją nieświadomie niszczyć. Dlatego warto zadbać, aby obecność nad jeziorem, w górach, czy w lesie pozostawiła jak najmniejszy ślad. 

  • Pamiętaj, żeby zabrać ze sobą wszystkie odpady, resztki jedzenia, opakowania i inne śmieci.  
  • Używaj biodegradowalnego płynu do naczyń i mydeł. 
  • Nie wylewaj wody po zmywaniu naczyń do rzek, jezior i strumieni – wylej ją do wykopanego wcześniej dołku minimum 70 metrów od zbiorników wodnych i rzek. 
  • Nie zostawiaj śladów ogniska – upewnij się, że ognisko jest zagaszone, przemieszaj popiół i zalej wodą jeszcze raz.
gotowanie na campingu - leave no trace

Gotowanie na campingu: podsumowanie 

Gotowanie na campingu to nie tylko przyjemność, ale również odpowiedzialność. Pamiętaj o zasadach bezpieczeństwa i szacunku do natury. Stosuj się do tych zasad, a gotowanie na campingu będzie bezpieczne i przyjemne: 

  1. Wybieraj niezawodny, sprawdzony sprzęt. 
  2. Gotuj z dala od namiotu i łatwopalnych materiałów. 
  3. Nie zostawiaj kuchenki lub ogniska bez nadzoru. 
  4. Trzymaj żywność poza zasięgiem zwierząt. 
  5. Miej zawsze czystą wodę pod ręką (przyda się filtr lub tabletki uzdatniające). 
  6. Używaj biodegradowalnych środków czystości. 
  7. Rozpalaj ogień jedynie tam, gdzie jest to dozwolone. 
  8. Nie zostawiaj resztek jedzenia, żeby nie przyciągnąć zwierząt. 
  9. Pamiętaj o zasadach “Leave no trace” – nie zostawiaj po sobie jedzenia, ogniska, ani śmieci. 

Poznaj autorkę artykułu


Joanna

W Militaria.pl jest specjalistką w dziedzinie SEO i tworzenia tekstów użytkowych. Odpowiada za optymalizację treści, analizy oraz tworzenie tekstów na blogu i w sekcji porad grupy Militaria.pl.

Po godzinach pracy czas woli spędzać w otoczeniu natury, czy to na górskich szlakach, czy w pobliskich lasach. To w tych dzikich zakątkach odnajduje spokój i harmonię, której często brakuje w codziennym życiu. Wiele udzielanych rad i tipów outdoorowych przetestowała na własnej skórze.

Dużą uwagę poświęca również zwierzętom. Podczas wędrówek z zainteresowaniem obserwuje je w naturalnym środowisku. Jest wielką fanką zasad "Leave no trace", do których, jej zdaniem, powinien stosować się każdy wchodzący do lasu.

2 komentarze

Napisz coś...

Close Menu