Historia marki Opinel ma ponad 200 lat. Senior rodu, Victor-Amédée Opinel, założył warsztat kowalski, w którym wytwarzał między innymi gwoździe. Jego syn, Daniel, po przejęciu warsztatu zajmował się głównie ślusarstwem. Okoliczni rolnicy nabywali u niego oraz ostrzyli siekiery, sierpy i inne narzędzia.

Joseph Opinel, najstarszy syn Daniela, fascynował się najnowszymi technologiami. Między innymi skonstruował samodzielnie aparat fotograficzny, którym upamiętniał istotne wydarzenia w okolicy. Kierując się swoimi pasjami, postanowił wymyślić przedmiot, który mógłby produkować z wykorzystaniem najnowszych technik. Wbrew upodobaniom ojca, preferującego ręczne rzemiosło, stworzył projekt i opracował sposób produkcji małego scyzoryka. Tak narodziły się noże Opinel.

Reklama nozy Opinel

Oryginalna reklama noży Opinel z 1897 roku. Widać na niej modele od No. 1 do No. 6

Ideą Jospha Opnela było stworzenie scyzoryków w różnych rozmiarach, przeznaczonych do rozmaitych zastosowań oraz pasujących do dłoni o różnych wielkościach. Na początku były to noże od No. 1 do No. 12. Najmniejszy posiadał kółeczko do dołączenia do zegarka na łańcuszku. Noże Opinel były chętnie kupowane przez pasterzy, farmerów i winiarzy. Opinel No.1 przestał być produkowany w 1932 roku, kiedy uznano jego ostrze za zbyt małe. W 1935 roku zaprzestano produkcji No.11 – był zbyt podobny do innych dużych noży.

Klasyczny kozik

Nóż składany Opinel No.6 Carbon

SPRAWDŹ
Opinel

Nóż składany Opinel No.8 Carbon

SPRAWDŹ
klasyczne noże Opinel

Nóż składany Opinel No.12 Carbon

SPRAWDŹ

Do 1950 roku rękojeści wytwarzano z drewna gruszy, od tamtego czasu do teraz wszystkie trzonki w podstawowych modelach są wykonywane z drewna bukowego. Rękojeści z drewna różanego, dębowego, grabowego, oliwnego, orzechowego i z innych materiałów, na przykład z rogów, są wykonywane na zamówienie i pojawiają się także w seriach kolekcjonerskich. W sklepie Militaria.pl możesz zakupić model z trzonkiem z drzewa oliwnego czy drewna bubinga. Drewniana rękojeść ma jeszcze jedną zaletę – można ją modyfikować, na przykład rzeźbiąc w niej różne kształty.

działanie blokady

Schemat działania blokady Virobloc

Projekt noży i ich ogólny wygląd nie zmienił się od samego początku. W 1955 roku wprowadzono bardzo istotną innowację – blokadę Virobloc, która została opatentowana przez firmę. Jej aktualna konstrukcja pozwala na pewne blokowanie ostrza w pozycji otwartej i zamkniętej. Obecnie ten rodzaj blokady znajduje się we wszystkich nożach od modelu No.6 w górę.

Noże Opinel są tak popularne we Francji, że ich nazwa stanowi synonim noża składanego z drewnianą rękojeścią. Noża No. 5 Pablo Picasso używał do rzeźbienia.

Opinel do zbierania grzybów

Nóż składany Opinel No.8 Mushroom do zbierania grzybów

SPRAWDŹ
Klasyczny nóż składany

Nóż składany Opinel No.8 INOX Garden

SPRAWDŹ
Knife Oil

Smar syntetyczny do noży Knife Oil 30 ml

SPRAWDŹ

O produkty Opinel trzeba odpowiednio dbać. Drewniane rękojeści nie powinny mieć kontaktu z wodą, a po każdym użyciu powinno się przetrzeć ostrze suchym materiałem. Ostrza są produkowane z dwóch rodzajów stali – Carbon steel XC90 oraz Sandvik 12c27-MOD Stainless steel. Rodzaj wykorzystanego materiału jest oznaczony na ostrzu napisem Carbon lub Inox. Różnią się wytrzymałością oraz odpornością na korozję. Ostrze Carbon charakteryzuje się dobrym trzymaniem ostrości łatwością ponownego ostrzenia, jednak nie jest odporne na wilgoć. Po użyciu w wilgotnych warunkach trzeba je wytrzeć oraz nasmarować – proponujemy wykorzystać do tego olej do noży lub preparat odrdzewiający na bazie oleju. Ostrze ze stali Inox cechuje wyższa wytrzymałość na pojawienie się rdzy, jednak krawędź tnąca krócej trzyma ostrość. W zależności od tego, do czego będzie używany nóż, należy dokonać wyboru ostrza z danego rodzaju stali.

Opinel no 7 składany nóż

Po takim użyciu noża Opinel No. 7 Carbon ostrze należy dokładnie wytrzeć i natłuścić

Noże Opinel to proste narzędzia bardzo dobrze nadające się do codziennego użycia. Mniejsze modele przydadzą się do otwierania paczek czy rękodzieła, większe sprawdzą się na biwaku i pikniku. No. 8 jest polecany myśliwym i wędkarzom, zaś No. 12 myśliwym, do pracy w gospodarstwie oraz do krojenia sera. Wszystkie modele w różnych rozmiarach i o dwóch rodzajach ostrzy są dostępne są na Militaria.pl.