Skip to main content

Zgromadzenie zapasów żywności na czarną godzinę do niedawna mogło dla niektórych być czymś abstrakcyjnym. Wiele jednak zmieniły wydarzenia sprzed prawie dwóch lat, gdy na samym początku pandemii ludzie masowo ruszyli do marketów robiąc zakupy na zapas. Efektem tego były zapadające w pamięci ogromne kolejki oraz świecące pustkami sklepowe regały.  

Można jednak odpowiednio przygotować się na taką sytuację. Co jest więc nam potrzebne do zgromadzenia zapasów? Pieniądze, miejsce przechowywania i dobry plan. Pieniądze – wiadomo, miejsce przechowywania – nasze domy czy mieszkania nie są z gumy, a plan – jeszcze raz przypomnij sobie masowe kolejki do sklepów sprzed prawie dwóch lat. Nie chodzi o to by kupować to, co jest, lecz to, co faktycznie może nam się przydać.

Kiedy zgromadzić zapasy żywności? 

Pamiętaj, aby zapasy gromadzić w stabilnych i spokojnych czasach. Dzięki temu większość towarów z Twojej listy zakupów będzie łatwo dostępna. W kryzysowych sytuacjach, gdy ludzie masowo ruszają po zapasy, sklepy nie nadążają zapełniać braków. Dodatkowo, gdy zwiększy się zapotrzebowanie mogą też znacząco wzrosnąć ceny.  

Lista zakupów 

Warto wiedzieć jaką żywność zamierzasz zgromadzić, a jaką już masz. Nie jedź w ciemno do marketu i nie dokonuj wyborów na miejscu. Tak jak w przypadku wielu innych dziedzin naszego życia, ważny jest plan działania. Wszelkie produkty kupuj więc na podstawie sporządzonej wcześniej listy. 

Przed przygotowaniem listy zakupów, zrób porządną inwentaryzację swojej kuchni i piwnicy. Dokładnie sprawdź wszystkie szafki i zakamarki. Dzięki temu może się okazać, że lista potrzebna produktów jest krótsza niż pierwotnie mogłeś sądzić. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze, które możesz wykorzystać na dodatkowe produkty, jak np. czekolada czy batony. 

Tworząc listę zapasów, które zamierzasz zgromadzić, musisz postarać się przewidzieć i zaplanować na ile dni mają Ci starczyć oraz ile osób będzie z nich korzystać. Przy okazji musisz pamiętać o tym, ile masz miejsca do zagospodarowania swoimi zapasami. Niech gromadzenie rezerw żywności będzie realne do wykonania, zacznij od zapasów na kilka dni i stopniowo podnoś poprzeczkę.  

Żywność liofilizowana LYO Food Penne bolognese 370 g

SPRAWDŹ
Spiżarnia preppersa. Jakie zapasy trzeba mieć?

Żywność konserwowana Marlej Wek Prepersa wieprzowo-drobiowa 300g

SPRAWDŹ
Spiżarnia preppersa. Jakie zapasy trzeba mieć?

Żywność liofilizowana LYO Food Kurczak Tikka masala 370 g

SPRAWDŹ

Jakie zapasy żywności gromadzić? 

Nie ma gotowej i uniwersalnej listy zapasów dla każdego preppersa. Wiele zależy bowiem od indywidualnych potrzeb i kulinarnych upodobań. Nie kupuj więc składników czy dań, za którymi na co dzień niekoniecznie przepadasz. Nie licz, że gdy nadejdzie czarna godzina wszystko będzie Ci smakować. Poza tym smaczne jedzenie to lepsze morale!  

Jakie zapasy żywności warto gromadzić? Takie, które można przechowywać przez możliwie jak najdłuższy czas. Dlatego mając do wyboru kupno dwóch tych samych produktów, staraj się wybierać ten z dłuższym terminem ważności. Wybieraj produkty, których opakowania nie będą zajmowały zbyt dużo miejsca, a swoim kształtem ułatwiały składowanie. Najlepiej też by były łatwe w przygotowaniu. Zapasy możesz podzielić na żywność oraz wodę. 

Żywność konserwowana Ed Red

Zapasy żywności 

Warto mieć już gotowe i sprawdzone przepisy i pomysły na konkretne posiłki, najlepiej by serwowanie przez Ciebie dania były przemyślane i wysokokaloryczne. Przy ich ustalaniu zwróć uwagę na zapotrzebowanie kaloryczne i liczebność swojej rodziny. Pamiętaj, że inne zapotrzebowanie kaloryczne będzie u dorosłych, a inne u dzieci. 

Pamiętaj, że część z zapasów nie będzie wymagała podgrzania czy zalania gorącą wodą przed spożyciem, np. suchy prowiant. Niektóre dania można zjeść na zimno, jednak zdecydowanie lepiej smakują, gdy się je podgrzeje. Inne dania, np. typu instant czy liofilizaty, wymagają zalania wrzątkiem. Dlatego oprócz zapasów wody, w sytuacji braków prądu nie obejdzie się bez użycia kuchenki gazowej. 

Dla lepszej organizacji spiżarni zgromadzone oraz planowane zapasy można podzielić dodatkowo na krótkoterminową i długoterminową żywność. 

Żywność krótkoterminowa 

Do pierwszej grupy zaliczymy konserwy, przetwory, dania gotowe czy sosy. Termin przydatności do spożycia to według producentów od roku do pięciu lat. Krótszym terminem ważności charakteryzują się wszelkie słodycze oraz przekąski oraz napoje, takie jak soki. Zdatność od spożycia owoców i warzyw możemy przedłużyć odpowiednio je przechowując.  

Informacja “należy spożyć do…” mówi nam, do kiedy możemy skonsumować produkt, o ile będzie on przechowywany zgodnie z zaleceniami. Konsumpcja po tym czasie może okazać się groźna dla naszego zdrowia. Informacja “najlepiej spożyć przed…” oznacza minimalną datę trwałości. Po tej dacie towar w dalszym ciągu jest zdatny do spożycia, jednak może stracić pewne walory, jak kolor, smak czy zapach. 

Spiżarnia preppersa. Jakie zapasy trzeba mieć?

Żywność konserwowana Ed Red – stroganov 290 g
 
 

SPRAWDŹ
Spiżarnia preppersa. Jakie zapasy trzeba mieć?

Żywność liofilizowana LYO Food Zupa – krem pomidorowo-paprykowy z ryżem 370g

SPRAWDŹ
Spiżarnia preppersa. Jakie zapasy trzeba mieć?

Suszona wołowina Jack Links Sweet&Hot New 70g
 
 

SPRAWDŹ

Żywność długoterminowa 

Do żywności długoterminowej zaliczymy produkty sypkie i suszone, czyli ryż, makaron, kaszę, fasolę, płatki, musli, ziarna czy suszone owoce.  Długi termin ważności charakteryzuję też kawę, herbatę czy kakao. Produkty te, odpowiednio przechowywane, czyli najlepiej w nienaruszonych oryginalnych opakowaniach, przetrwają wiele długich lat. Wartościowymi składnikami będzie oczywiście sól oraz cukier. Długowiecznością będzie natomiast wyróżniał się miód. 

Żywność długoterminową można też uzupełnić o żywność liofilizowaną oraz racje żywnościowe typu MRE (z ang. Meal, Ready-to-Eat – czyli racje polowe używane w armii amerykańskiej) czy NRG (skompresowane racje ratunkowe). Produkty tego typu są wysokoenergetyczne, a dzięki maksymalnemu skompresowaniu nie zajmą dużo miejsca. Walory smakowe nie każdemu mogą przypaść do gustu, można więc traktować ten typ żywności jako awaryjny. 

Wekowanie, kiszenie i przygotowywanie innych przetworów to również świetny sposób na przechowywanie żywności. Przetwory warzywne i owocowe można przygotować własnoręcznie w sezonie, kiedy składniki są tanie. Dzięki temu niskim kosztem można uzyskać pożywienie, które jest smaczne, zdrowe i można je długo przechowywać.

Wekowanie, kiszenie i przygotowywanie innych przetworów to świetny sposób na przechowywanie żywności.

Zapasy wody 

Człowiek bez wody wytrzyma od trzech do pięciu dni, dlatego zgromadzenie zapasów wody jest szalenie ważne. Warto zaopatrzyć się w wodę w 5-litrowych baniakach, ponieważ jest to ekonomiczne rozwiązanie. Dodatkowo warto mieć zgrzewki wody w bardziej poręcznych butelkach. Oprócz wody pitnej, przygotuj także wodę “techniczną” do mycia, zmywania czy spłukiwania. 

Pamiętaj także o alternatywnych możliwościach pozyskiwania wody. Przydatne okażą się więc filtry czy tabletki do odkażania wody. W kryzysowych sytuacja nawet “deszczówka” okaże się cennym dobrem. 

Kontrola zapasów żywności

Staraj się cyklicznie sprawdzać stan swoich zapasów, produkty po terminie ważności wymieniaj na te z dłuższą datą spożycia. Dzięki liście i spisanej dacie ważności nie będziesz musieć za każdym razem przeglądać każdego produktu po kolei. Zwracaj też uwagę na stan opakowań, uszkodzone uniemożliwią skuteczne przechowywanie, a tych podejrzanych, np. konserw ze śladami rdzy czy słoików z podniesionym wieczkiem, lepiej się pozbyć. 

Baton liofilizowany Arpol FRUPP – jabłkowy 10 g

SPRAWDŹ

Tabletki Javel Aqua do uzdatniania wody – 20 szt.

SPRAWDŹ

Czekolada Scho-Ka-Kola mleczna z kofeiną

SPRAWDŹ

Rotacja zapasów 

Wykorzystuj produkty, którym kończy się termin przydatności. Dzięki temu nie będziesz musieć ich wyrzucać. Ważne więc, by w spiżarni znalazły się produkty, które faktycznie lubisz jeść, by się ni przymuszać do ich zjedzenia. W ten sposób będziesz mógł przetestować swe podniebienie o produkty, który nie miałeś jeszcze okazji skosztować.  

Krótkoterminową żywność można przechowywać w kuchni, gdyż łatwiej będzie Ci kontrolować termin przydatności do spożycia. Możesz wtedy na bieżąco z nich korzystać, rotować nimi i nie narażać się na finansowe straty. 

Jak zrobić spiżarnię? 

Im więcej zapasów zamierzasz zgromadzić, tym więcej będziesz potrzebował miejsca do ich przechowania. W zależności czy spiżarnia będzie się znajdowała w piwnicy, za kuchnią czy w innym pomieszczeniu, upewnij się, że miejsce będzie chłodne i suche. Upewnij się też, że do zawartości nie będą miały dostępu zwierzęta – te domowe oraz te nieproszone – jak szkodniki. Nadmiar światła będzie przyspieszał proces dojrzewania owoców i warzyw.  

Jeżeli korzystasz z piwnicy pamiętaj by nie kłaść rzeczy bezpośrednio na ziemi, gdyż istnieje ryzyko zalania. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie więc zainwestowanie w regały, pomoże Ci to optymalnie zagospodarować przestrzeń i rozmieścić zapasy. Staraj się układać zasoby w ten sposób, by do tych najczęściej używanych był lepszy dostęp. 

Zawartość swojej spiżarni możesz uzupełnić z Militaria.pl. Sprawdź na naszej stronie całą ofertę żywności.